دورية أكاديمية

DETECTION OF MICROORGANISMS (BACTERIA, FUNGI AND YEASTS) IN ROYAL JELLY.

التفاصيل البيبلوغرافية
العنوان: DETECTION OF MICROORGANISMS (BACTERIA, FUNGI AND YEASTS) IN ROYAL JELLY.
العنوان البديل: الكشف عن الكائنات الحية الدقيقة ) البكتريا والفطريات والخميرة( فى غذاء ممكات النحل
المؤلفون: Ashour, Zeinab A.1 zozomoon1991@yahoo.com, Ali, M. A. M.1, Abdelmegeed, Sawsan M.1, Amin, K. M.2
المصدر: Arab Universities Journal of Agricultural Sciences. 2018 Special Issue 2D, p2533-2539. 7p.
مصطلحات موضوعية: *MICROORGANISMS, *ROYAL jelly, *BACTERIA, *FUNGI, *YEAST
الملخص (بالإنجليزية): The aim of the present study to detect the population and frequency (%) of microorganism (bacteria, fungi and yeasts) in royal jelly samples. The data indicated that, there are no significant differences were remarked in the population of microorganisms between all the samples for bacteria, fungi and yeasts, where the mean number of population was 5.923, 1.38 and 7.85 colonies/sample for bacteria, fungi and yeasts respectively, in produced royal jelly from honeybee colonies, local royal jelly collected from Egyptian market and samples of imported royal jelly collected from Egyptian market, respectively. According to the isolation and identification procedures for detected royal jelly samples, four bacteria types (Clostridium botulinum, Bacillus cereus, Bacillus wakoensis and Micrococcus luteus), two fungi types (Aspergillusniger and Penicillium sp.) and one yeast type (Saccharomyces cerevisiae) were determined. The data also summarized that Clostridium botulinum was the most frequency compared with the other bacterial types, where the percentage of frequency was 1.8 - 2.5, 0.9 - 1.4, 0.4 - 0.6 and 1.5 - 2.0% for C. botulinum, B. cereus, B. wakoensis and Micrococcus luteus, respectively. Meanwhile, Penicillium sp. the most frequency compared with A. niger, where the percentage of frequency was 0.5 - 2.9 and 0.7 - 1.0 %, respectively, in produced royal jelly from honeybee colonies, local royal jelly samples collected from Egyptian market and imported royal jelly samples collected from Egyptian market respectively. Regarding the yeasts, the data also summarized that, S. cerevisiae was the most frequency in royal jelly that produced from honeybee colonies (2.9%) followed by which local royal jelly samples collected from Egyptian market (2.1%) and imported royal jelly samples collected from Egyptian market (1.8%). [ABSTRACT FROM AUTHOR]
الملخص (بالعربية): الهدف من الد ا رسة الحالية الكشف عن أعداد وتك ا رر )%( الكائنات الحية الدقيقة )البكتيريا والفطريات والخمائر( في عينات غذاء ممكات النحل. أشارت البيانات إلى عدم وجود فروق معنوية في أعداد الكائنات الحية الدقيقة بين جميع العينات لمبكتيريا والفطريات والخمائر، حيث كان المتوسط العام لمتعداد 8251 و 5213 مستعمره / عينة( البكتيريا ،329.5( والفطريات والخمائر عمى التوالى في العينات التى تم جمعها من غذاء ممكات النحل المنتج من خلايا نحل العسل، غذاء ممكات النحل التى تم جمعها من السوق المصري وعينات غذاء الممكات المستوردة. وفقا لإج ا رءات العزل والتعريف لمكائنات الحية الدقيقة في العينات التى تم فحصها، تم تعريفأربعة أنواع من Bacillus ،Clostridium botulinum( البكتيريا و Bacillus wakoensis ، cereus نوعين من الفطريات ،)Micrococcus luteus ونوع ).Penicilliumsp و Aspergillusniger( ،)Saccharomyces cerevisiae( خميرة واحد حيث تم تعريفها وفقا لمصفات وخصائص وفسيولوجيا المزرعة التي تم عزلها. وخمصت النتائج الى ان بكتريا كانت الأكثر تك ا ر ا رً مقارنة Clostridium botulinum بأنواع البكتيريا الأخرى، حيث كانت النسبة المئوية 920 و - 921 ، 821 - 929 ، .23 - لمتك ا رر 821 ،C. botulinum 29 . ٪ لبكتريا - 823 Micrococcus و B. wakoensis ،B.cereus عمى التوالي. بينما كان فطر ،luteus A. هو الأكثر تك ا ر ا رً مقارنة بالفطر Penicilliumsp 29 . و 925 - حيث كانت النسبة المئوية 923 ،niger 829 ٪ عمى التوالى، في عينات غذاء ممكات النحل - المنتج من خلايا نحل العسل، غذاء ممكات النحل التى تم جمعها من السوق المصري وعينات غذاء الممكات S. المستوردة عمى التوالي. كما كانت خميرة الأكثر تك ا ر ا رً في غذاء ممكات النحل Cerevisiae المنتجة من خلايا النحل ) 29 . ٪( تلاها غذاء ممكات )٪ . النحل الذي جمع من السوق المصري ) 28 .)٪ وعينات غذاء الممكات المستوردة ) 821 [ABSTRACT FROM AUTHOR]
قاعدة البيانات: Academic Search Index